Ritos de paso: los bautizos

Un dels meus moments preferits és la presentació d’un nou membre a la família, amics i a la comunitat…el bateig. Però aquest bateig va ser molt especial, el del meu nebot que tan es va fer esperar. Fins que no els tens no et pots imaginar quant et pots arribar a estimar els teus nebots.
 
És el bateig un ritus de pas? Els ritus de pas són uns tipus de ritus comunitaris que representen moments del nostre pas per la vida. El naixement, la pubertat, el matrimoni són ocasions per celebrar aquests ritus, tan per la seva implicació pública, no sols per l’individu, sino per tot l’entorn que s’ha d’adaptar a ells.


El primer ritus de pas, el qual el protagonista no és conscient, és el naixement. Poc després del seu naixement la comunitat li dona la benvinguda a la seva comunitat i l’integra, fent-lo un més. Aquests ritus s’estructuren en tres fases: separació, transició i reincorporació. Els batejos, bodes i funerals marquen aquestes fases i també marquen els drets i obligacións de l’individu. Els regals, felicitacions o condolències que es realitzen en ells tenen un aspecte socialitzador que implica la solidaritat del grup.
Tots els ritus de pas tenen una important càrrega simbòlica. En el cas del baptisme, l’aigua és un element central i el símbol per excel.lència, representant la vida i la puresa.

Fotos Gemma
Imatges del bateig del meu nebot

Gemma

Hola soy Gemma, la autora del blog trocitos de vida, te doy la bienvenida a mi blog. Soy madre de dos niños nacidos en el año 2011 y en el 2016. De profesión médico especialista en Medicina Preventiva y Salud Pública, y especialista en Medicina Familiar y Comunitaria, con un Doctorado en Salud Pública. Celíaca desde los 17 años, me gusta compartir mis experiencias de viajes y recetas sin gluten, también me gusta compartir mis conocimientes en prevención y epidemioloía. Aficionada al patchwork, manualidades y viajar. Bloggera en mi tiempo libre.

¡Déjame tu comentario!